Precis som när du får hål i tänderna, börjar nedbrytningen av lederna utan att du själv vet om det. Artros utvecklas med åldern när det allmänna slitaget gör att lederna själva försöker skydda och stärka skadade områden genom pålagringar.

Många lider av artros i ryggraden eller i extremiteterna och vi kiropraktorer behandlar dagligen patienter med artros. Det finns olika typer av inflammatoriska ledsjukdomar men den vanligaste är osteoartros, en degenerativ ledsjukdom som även kallas för förslitningsartros.

Förslitningsartros är vanligen resultatet av för mycket stress i lederna. Brosket som skyddar benändarna i leden skall vara hårt och slätt men vid artros slits det ut och blir ojämnt och svagt. Kroppens försvar är att försöka förstärka området genom att bygga på med nytt ben, som blir en pålagring runt leden. Nytt ben sprids och förtjockas och bildar utväxter, så kallade osteofyter. Detta leder till symptom som smärta och stelhet.

När artrosen fortskrider så kan bitar av ledbrosket lossna från benet och till slut gnids benändarna direkt mot varandra, vilket är mycket smärtsamt och kan förändra formen på leden. Ju allvarligare det blir, desto större är risken att utveckla nervirritation av det minskade utrymmet för nerverna i ryggraden. Förutom smärta och stelhet kan du utveckla domningar, stickningar och svaghet i armar eller ben. Det finns ingen enskild orsak till artros men det finns flera faktorer som verkar öka risken att få sjukdomen.

Riskfaktorer:

• Ålder: sannolikheten ökar med åldern, det är ovanligt att få artros före 40 års ålder.

• Kön: Det är vanligare att kvinnor drabbas än män.

• Vikt: Övervikt ökar risken för artros, speciellt i knäna.

• Skada: En skada, operation, tidigare sjukdom eller upprepade påfrestningar på en led kan leda till artros.

• Rökning: Rökare har en förhöjd risk att drabbas av allvarlig artros.

En studie publicerad i tidskriften ”Annals of Internal Medicine” visade att 63 procent av de som konsulterat en reumatolog för förslitningsartros, reumatisk artros och fibromyalgiliknande symptom, provade också någon form av "komplementär och alternativ medicin". Kiropraktik var inte bara den vanligaste formen av alternativ medicin för dessa patienter, utan den som visade sig vara till störst hjälp för denna typ av symptom.

"Artros behandlas medicinskt med läkemedel och ibland med kirurgi"  

Artros är vanligast i ryggrad, knän, höfter, händer och fötter. Utvecklingen är vanligen långsam och ibland märks den knappt. Vissa patienter anger att de har vaga symptom medan andra har allvarligare symptom. Artrosen utvecklas olika från person till person, men orsakar att leden blir inflammerad vilket resulterar i smärta och stelhet.

kiropraktik och artros

Artros behandlas medicinskt med läkemedel och ibland med kirurgi, som när en allvarligt skadad höftled byts ut. Icke steroida antiinflammatoriska läkemedel kan minska smärta men kan även ge bieffekter som magproblem, magsår och leverskador.

Kiropraktik har gett många människor över hela världen lindring av symptomen på artros. Förekomsten av artros i ryggraden kan vara ett tecken på att det finns en snedhet med nedsatt funktion i leder och ryggrad. Detta kan bero på en tidigare bilolycka, trauma, idrottsskada, eller dagliga påfrestningar som dålig hållning. Allt detta kan orsaka onormala rörelser i leden, vilket i sin tur frestar på ryggraden och ger ökade förslitningar. När du får en kiropraktisk behandling kommer både rörelseförmågan och rörelseomfånget i den dåliga leden att öka, samtidigt som dina symptom minskar. Kiropraktisk behandling kan även bromsa upp hastigheten på ryggradens degeneration och på så sätt förbättra ditt allmänna välmående.

Kiropraktorer är experter på att ta hand om ben, nerver, muskler och bindväv, som utgör nästan 60 procent av din kropp. Ditt allmänna välbefinnande är beroende av att din ryggrad och dina nerver fungerar optimalt. Rörelse är nyckeln till en frisk ryggrad och friska leder. Regelbunden kiropraktisk vård främjar god ledfunktion och rörlighet i hela kroppen.