Din rygg är sammansatt av 24 kotor. Sju av dessa sitter i nacken och kallas för halsryggen, fem är i svanken och kallas ländryggen och tolv kotor är mellan skulderbladen och kallas bröstryggen. I denna längsta del av ryggraden fäster revbenen, två i varje kota, en på varje sida. Revbenen fortsätter sedan runt och fäster i bröstbenet på framsidan av bröstkorgen. När du andas rör sig revbenen och hela bröstkorgen. Revbenen skyddar de livsviktiga organen som ligger i bröstkorgen bl.a. hjärta och lungor.
Ryggkotorna skyddar ryggmärgens miljontals nerver. Ryggmärgen löper från hjärnan och ner till svanskotan inne i själva ryggraden och delas upp i nerver som leder ut mellan kotorna och revbenen, till kroppens olika muskler, ledband, leder, inre organ och andra kroppsdelar. Nerverna spelar en mycket viktig roll i funktionen av alla dessa delar i kroppen.
I ryggen har vi många olika muskler och stora muskelgrupper. Dessa fäster i själva ryggraden, revbenen, skulderbladen, höfterna och axlarna. Musklerna gör att det är möjligt för oss att böja och sträcka oss samt att ha en bra hållning. De som har ett ensidigt eller stillasittande arbete, behöver hålla dessa muskler i trim för att minska risken för framtida ryggbesvär.

Akuta bröstryggbesvär
Många av de som söker kiropraktorn med akuta besvär från bröstryggen har ofta mycket ont. Om de har haft ont i mindre än sju dagar kallas det för akuta besvär. Dessa klagar över smärtor när de andas djupt. Smärtan kan även stråla ut från bröstryggens ena eller båda sidor upp mot nacken, fram i bröstet eller ut i ena armen. Armen kan kännas tung och liknar de symptom man kan få vid akuta hjärtbesvär. De som inte vet att liknande symptom även kan komma ifrån nacke eller rygg söker sig ofta först till en akutmottagning. Där kollar personalen hjärtfunktionen som visar sig vara normal. Undersökning visar att det gör ont att vrida överkroppen och att vissa punkter mellan skulderbladen är ömma vid tryck.

Kroniska bröstryggbesvär
Det kallas kroniska besvär om du har haft ont i mer än sju dagar. Symptomen kan beskrivas som smärta eller lätta stickningar i området. Många utrycker sig så att det känns som att de har en hård platta över skulderbladen. Det konstiga är att det inte är ovanligt att man vänjer sig vid besvär till en viss gräns och söker därför en kiropraktor väldigt sent. Då har besvären suttit i länge, ibland känns det bättre och ibland sämre men smärtan finns mer eller mindre hela tiden. Det är inte förrän det börjar kännas bättre efter behandling och ryggen fungerar mer normalt igen som man förstår hur det verkligen ska kännas.

Orsaken till bröstryggbesvär
Orsakerna kan var många och kan komma direkt efter en skada eller efter en tid om ryggen blir utsatt för felaktig belastning, för lite belastning eller överbelastning:
  • Stillasittande arbete, till exempel kontorister och studerande
  • Många timmar framför datorn
  • Ensidigt arbete, till exempel musiker
  • Idrottsskador
  • Whiplashskador
  • Dålig säng
Vad kan man göra?
Kiropraktik är en effektiv behandlingsmetod. Detta oavsett om skadan har uppstått i halsrygg, bröstrygg eller ländrygg. Kiropraktisk vård fungerar alldeles utmärkt på alla dessa typer av skador. Kroniska ryggproblem däremot kan vara lämpligt att kombinera med träning, sjukgymnastik eller massage. Din kiropraktor ger dig personliga rekommendationer vad gäller allt detta.

Resultat och förebyggande vård
Din kiropraktor försöker hitta en individuell lösning åt alla. En del mår bäst av att söka sin kiropraktor regelbundet där spänningar och låsningar i kotpelarens och höfternas olika leder korrigeras. Många söker oss för första gången när de har akuta besvär. De som har återkommande akuta besvär behöver söka sin kiropraktor mer regelbundet för att hålla besvären borta. De lär sig med tiden att lyssna till kroppens signaler och söka hjälp innan besvären förvärras och blir akuta. De första signalerna kan vara endast lite stelhet. En del känner inte av någonting förrän det är kris och ryggen är helt låst. För att undvika denna onödiga smärta och dessa långa behandlingstider (det tar längre tid för ryggen att bli bra igen om den hinner bli helt låst) rekommenderar vi regelbundna besök hos kiropraktorn.
Våra kroppar fungerar olika. En del behöver lägga ner mer tid än andra på sin hälsa för att må bra och hålla sig friska. Andra behöver mindre. Detta beror bl.a. på tidigare skador, livssituation, arv och arbete mm. Prata med din kiropraktor om det som passar dig och din hälsa bäst.

Oddný Óskarsdóttir
Leg. kiropraktor