Det här är en väldigt vanlig fråga från oroliga ägare som alla vill ha ETT enda svar. Men det finns ofta mer än en enda orsak till problemen. Problem uppstår ofta som en följd av kompensation för trauma, överansträngning eller medfödda och skapade defekter i kombination med de normala, dagliga aktiviteterna.

Historiskt har hästarna levt sitt liv på de öppna slätterna, ständigt i rörelse och betande under hela dagen. Deras allmänna hållning har därför varit att gå med huvudena sänkta. I och med domesticeringen har människan begränsat hästens naturliga tendens att ströva och beta lite och ofta till att gå i mindre hagar med andra hästar och bara äta på bestämda tider. Ofta tvingas ston föla i stallet eller i små hagar i stället för ute i naturen, vilket hästarna ursprungligen gjorde. Vi förväntar oss att de skall bära en ryttare, utföra speciella uppgifter, och prestera efter bästa förmåga. Dessa faktorer minskar den optimala kapaciteten som vi önskar få från våra djur. Den förändrade livsstilen för hästarna har skapat många orsaker som framkallar skador.

Skadorna kan indelas i två grupper:
Varför får hästar problemDen första gruppen består av uppbyggnaden av små störningar i hela kroppen under långa tidsperioder. Exempel på detta är ridning på dåliga underlag eller i dålig balans, illa tillpassade skor, dålig passform på sadeln, en obalanserad ryttare, för mycket träning på volter, ojämnt underlag i boxen eller för stor lutning i stallgolvet och mycket annat.

Den andra gruppen består av de stora trauman som kan påverka en häst. Exempelvis en olycka med hästtransporten, halkolycka, fall, frakturer eller skador på mjuka vävnader i benen som påverkar ligament eller senor.
Alla dessa händelser kan påverka hästens muskuloskeletala system avsevärt.

Kiropraktik erbjuder expertis för utvärdering av ryggrads- och ledbesvär och kan ge veterinären ytterligare medel för att ställa diagnoser och ge tidiga behandlingsalternativ, vid vissa hälteproblem. Speciellt användbart är det vid behandling av belastningsskador.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button