hund

Din ryggrad förlorar ofta sin rörlighet och det kan ofta bero på att en kotled inte fungerar optimalt och begränsar din normala rörlighet.

Ett vanligt missförstånd är att en kiropraktor trycker tillbaka kotorna på plats när de kommit ur läge. Vad vi kiropraktorer gör är att manipulera kotorna för återställa rörelseförmågan och funktionen i lederna för att kunna påverka nervsystemet.

Kiropraktorer använder naturliga, icke-invasiva, ofarliga justeringar. Det inkluderar hållnings- och rörelseanalys, statisk- och rörelsepalpation, flexibilitets- och böjlighetstester samt smärttester för att kunna bedöma och identifiera områden med ledproblem, vilka ofta kan vara orsaken till problemet. En kiropraktor behandlar den stela leden genom att göra en justering. En justering definieras som en mycket specifik, kort, kontrollerad och snabb hävarmsrörelse, som görs för hand. Det är en mycket säker och komfortabel metod som inte överanstränger ligamenten när den görs av en kunnig kiropraktor, till skillnad från vissa andra icke specifika manipulationsmetoder.

Hur vet vi att djur behöver kiropraktik

Olyckligtvis så vet vi som djurägare inte alltid det. Det enda sättet att ta reda på om ryggraden är frisk på ditt djur och fungerar optimalt, är att låta en certifierad veterinärkiropraktor göra en undersökning. Djuren uppvisar inte alltid direkta fysiska tecken på skada. Precis som för många människor kan det finnas underliggande problem, som varken känns eller märks innan det är för sent att behandla. Exempel på detta är cancer, hjärtproblem, diskbråck eller enklare problem med smärta i ländryggen.

Förebyggande behandling kan undvika att skador uppkommer

De flesta av oss gör regelbundna besök hos tandläkare, optiker, läkare och kiropraktor i förebyggande syfte. Detsamma borde gälla för våra djur. Många djurägare låter veterinären kontrollera djurens tänder och hovslagaren sköta hovarna regelbundet. Så varför har vi inte samma kontroll på ryggraden och lederna? Djuren är beroende av att ryggraden och lederna fungerar optimalt för att kunna fungera till vardags och prestera på tävling. På hästarna lägger vi dessutom en sadel plus vår egen kroppsvikt och förväntar oss att de skall kunna utföra olika rörelsemoment, både i dressyr och hoppning. Kiropraktik säkerställer att alla lederna i kroppen, särskilt ryggraden, fungerar som de skall och inte blir negativt påverkade av onormal stress.