Minste nysning
Alla som någon gång haft ett ryggskott vet vad en hostning eller nysning kan innebära. Det ökade trycket i spinalvätskan som täcker ryggmärgen kan ge upphov till hugg i ryggen och kan till och med föranleda ett ryggskott i värsta fall. Denna typ av ryggbesvär går ofta att förebygga då det enbart är nysningen som är den utlösande faktorn.

Ryggen ofta symptomfri
Långvariga belastningsfel på ryggen går ofta obemärkta tills något händer som utlöser en låsning eller sättning i någon av ryggradens kotor. Den utlösande faktorn kan vara så liten som att man bara vänder sig om i duschen, backar bilen, borstar tänderna, byter bildäck eller till och med nyser.

Håll ryggen frisk
Vad kan man göra åt detta?
  • Träning, ergonomi (stå och sitta rätt) och kiropraktisk behandling är alla välbeprövade förebyggande åtgärder.
  • För att hålla ryggen frisk behöver du träna också dina muskler. Bålens muskler kan fungera som en "gördel" för att stabilisera ryggen.
  • Du bör också se till att ha bra funktion och rörlighet i dina leder. Gå, simma och cykla är bra aktiviteter för ryggen.
  • "Du är lika frisk som din rygg är rörlig" är ett indiskt ordspråk. Den indiska träningsformen Yoga är föresten ett exempel på ett utmärkt komplement till dagliga aktiviteter.


Förebyggande kiropraktisk behandling
Ett ryggskott kommer ofta plötsligt och utan varning. Med regelbunden kiropraktisk behandling kan man förebygga och förhindra uppkomsten av återkommande akuta låsningar i ländryggen.
Prata med din legitimerade kiropraktor om vad du kan göra för att förebygga återkommande ryggbesvär i framtiden - och alldeles speciellt om du har haft det förut, då vet du hur ont det kan göra och hur länge det kan vara utan åtgärder.

Patrich Wennergren
Leg. kiropraktor