Ryggproblem är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i dag. Det har visat sig att åtta av tio svenskar någon gång i livet får besvär med ryggen. Ryggproblemen kostar samhället miljontals kronor varje år i sjukfrånvaro och vård.

Orsak och symptom
Kiropraktorn behandlar och förebygger funktionsstörningar i rörelseapparaten. Tydliga resultat brukar märkas redan efter en eller ett par behandlingar. Det gör att patienten i de allra flesta fall kan leva ett normalt liv, både i arbetet och privat. Allt fler företag och privatpersoner väljer därför kiropraktisk behandling som första alternativ, när de söker sjukvård.

Hur går behandlingen till?
Större delen av alla ryggbesvär beror på funktionsstörningar i ryggrad och leder. De vanligaste symptomen är stelhet, huvudvärk eller smärta i nacke, bröstrygg eller ländrygg, ibland med utstrålande värk i ben eller armar. En kiropraktisk behandling omfattar fem steg; diagnos, aktiv kiropraktisk behandling, självbehandling, allmän och ergonomisk rådgivning samt efterkontroll. Behandlingen är en helhet, där alla delarna tillsammans bidrar till att patienten tillfrisknar. Genom att behandlingsformen har en positiv inverkan på nervsystemet är de flesta kiropraktorer överens om att regelbunden vård innebär att din hälsa förbättras som helhet, även på lång sikt.

Legitimation för vissa kiropraktorer
Kiropraktiken har anor långt tillbaka i tiden. I Grekland, Kina och bland indianerna har manipulation använts som behandlingsmetod sedan urminnes tider.
De första kiropraktorerna i Sverige kom på 1910-talet och 1936 bildades Svenska Chiropraktorsällskapet. Sällskapet heter idag Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation (LKR) och dess huvuduppgift har varit att få kiropraktiken inkluderad i den svenska hälso- och sjukvården. Regeringens beslut om legitimering som togs våren 1989, är ett betydelsefullt steg på den vägen.
Det finns idag endast en grupp legitimerade kiropraktorer i Sverige med akademiskt och internationellt erkänd examen - LKR.

Patrich Wennergren
Leg. kiropraktor
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button