Glädjen över en graviditet blir inte sällan störd av kroniska ryggbesvär och skapar därigenom stress och frustration. Många symptomdämpande mediciner har oönskade biverkningar och kan vara skadliga för både mamman och fostret. Därför kan drogfria metoder vara bra alternativ.

Orsak till smärta
Under graviditeten förändras kvinnans kropp dramatiskt. Graviditeten kan orsaka ryggsmärtor på grund av viktökningen, förändrad hållning samt hormonell påverkan på leder och ledband. När magen växer dras svankryggen framåt, vilket resulterar i att axlarna åker bakåt och huvudet framåt. Denna snedställning kan bl a orsaka ryggsmärtor och spänningshuvudvärk. Hormonförändringen gör att ledbanden som håller ihop lederna blir mjukare. Detta orsakar instabilitet i lederna. Mjukare ledband ger en vaggande gång vilken i sin tur ökar risken för smärta och ledskador.
Smärtor under och efter graviditeten beror ofta på besvär i leder kring bäcken och ländrygg. En normal graviditet svarar bra på kiropraktisk behandling. Patienter med kraftiga foglossningar däremot har mindre behållning av behandlingen.
Konsultera gärna din kiropraktor om du upplever ovan nämnda problem och är tveksam om behandling kan hjälpa just dig. De flesta problem kan underlättas, även om man inte kan reducera symptomen helt och hållet.

Förebyggande råd
  • Det är viktigt att leva som vanligt under graviditeten, men viktökningen och instabila leder gör det mindre lämpligt att lyfta, gräva eller utföra hårdare trädgårdsarbete etc. Se till att du inte överanstränger dig.
  • Försök att bibehålla en så god hållning som möjligt.
  • Låt bli att stressa.
  • Om du redan har småbarn: Undvik att bära ditt barn på samma höft hela tiden, försök att variera från höft till höft. När du skall lyfta ditt barn ut ur bilen, försök då att hålla barnet så nära kroppen som möjligt och undvik vridrörelse av ryggen, speciellt om du håller armarna utsträckta.
  • När du sitter ned, kan det vara bra att använda en kudde vid svanken för att ge trötta ryggmuskler stöd. Undvik också att sitta med benen i kors vilket kan irritera eller stressa bäckenlederna.
  • Övningar för att stärka bäckenmuskulaturen är viktigt. Stretching av korta bröstmuskler är bra för hållningen. Dagliga promenader och frisk luft är att rekommendera.
  • Se till att du är i allmänt god fysisk kondition inför graviditeten och moderskapet.
Kiropraktorn kan hjälpa dig att förebygga problem från leder och muskler orsakade av din graviditet, samt att underlätta förlossningen med hjälp av mjuk och specifik behandling framtagen speciellt för den gravida kvinnan. Kiropraktisk behandling under graviditeten och efter förlossningen rekommenderas. Vid vidare frågor, kontakta oss på KiropraktorCentrum.

Terese Mellström
Leg. kiropraktor