evolutionDin ryggrad består av 24 kotor, vilka alla har en speciell funktion och som tillsammans utgör din kotpelare. Mellan kotorna finns ligament, stötdämpande diskar och stabiliserande muskler, vilka är beroende av varierande belastningar, rörelser och böjningar.


Ryggens kurvor och form ger ytterligare stöd för kroppens hållning, vilka skyddar dig från skador och överansträngning. Din nuvarande vardag och livsstil ger din ryggrad en unik utmaning. Låt oss titta på just din vardag och livsstil - sitter du och står du för mycket i förhållande till andra positioner och rörelser?

Stillasittande och stillastående
Sittande är en relativt modern företeelse. Den moderna människan spenderar mer och mer tid i sittande ställning, och ger en allt större belastning på ryggraden. Många av oss sitter till och från jobbet, på jobbet och ofta även efter jobbet. Men människans rygg är dessvärre inte anpassad till en sådan livsstil. Resultatet blir en överbelastad ryggrad, ett stressat nervsystem och spända inflammerade muskler.
Din rygg älskar variation och rörelse. Att stå är nästan lika belastande för din rygg som att sitta. Med höj- och sänkbart bord på jobbet kan man utnyttja olika muskler för ökad flexibilitet och variation. Böj sedan lite på knäna så att du även använder lårmusklernas framsida. Ett annat sätt att variera belastningen är att sätta upp ena foten på en pall för att avlasta den ena sidan av ryggen. Byt sedan fot så att du därigenom belastar olika delar av rygg och diskar.

Utmanar evolutionen
Ryggraden har utvecklats som stötdämpare för att människan ska kunna stå, gå, springa och i viss mån sitta. Aldrig tidigare i människans historia har vi suttit så mycket som vi gör nu; i bilen, i skolan, framför TV:n och framför datorn etc. Vi har skapat ett samhälle som har blivit beroende av sittande som huvudsaklig inaktivitet. Rörelse, motion och aktivitet har förpassats till fritiden för de mest disciplinerade - för de icke-disciplinerade, ingenting av detta - till nackdel för våra ryggar och i förlängningen hela vår hälsa. Vår nya livsstil skapar på sikt förändring i ryggradens struktur - något som endast kommande generationer kan beskriva, men som vi redan nu kan ana följderna av.

Varje kroppsställning har en motsatt stretchövning
camelposeDe flesta av våra dagliga aktiviteter hjälper kroppen att naturligt stretcha ryggens baksida i olika framåtlutande ställningar. Utsätter vi kroppen för för mycket av en viss ställning, är det nödvändigt att vi hittar en motställning. En motsatt stretchövning är därför oerhört viktig din kropp och hälsa. Bakåtböjning för ryggraden bör vi alla integrera i våra dagliga rutiner, annars blir vi alltmer framåtlutande med stigande ålder.

Patrich Wennergren
Leg. kiropraktor