Fötterna ger stöd och balans och fungerar som stötdämpare för hela kroppen. Det är fötterna vi står på. Det är de som tar oss dit vi är på väg i livet. Fötterna är sammansatta av större och mindre ben med leder däremellan. I trampdynan och i fotens olika leder ligger miljontals nerver som, när vi står - går eller springer, skickar signaler upp till hjärnan med information om var vi har fötterna och hur kroppen ska balanseras efter det. En nödvändighet för att dessa nervsignaler ska kunna skickas från fötterna och upp till hjärnan är att det är bra funktion i fotens alla leder, muskler och ben.

Vad kan hända med mina fötter?
Med ökad ålder, viktökning eller många timmars belastning på hårda golv, kan hålfoten bli lägre och foten platt. Även trampdynan kan brytas ner på samma sätt. Detta gör att nerverna kommer i kläm och smärta uppstår. Gamla stukningsskador kan också ge besvär. Skadan töjer ut ledband vid fotleden och gör hela foten instabil. Denna typ av skador kan även ge dålig ledfunktion i foten med stelhet och smärta som följd.

Kan fötterna påverka resten av kroppen?
Låsningar eller upphakningar i fotens leder vilka ger smärtor i fötter och fotleder behandlas mycket effektivt med kiropraktik. Bra funktion i lederna är grunden till bra stötdämpning. Men det är också viktigt att tänka på kroppen som helhet och hur den ena kroppsdelen påverkar den andra. Detta gäller även fötternas del i kroppens funktion, eftersom dessa påverkar resten av kroppen.
Alla som har skadat ett knä eller en fot och haltat eller gått med kryckor ett tag vet att detta felbelastar andra delar av kroppen. Felaktig belastning i fötterna leder så småningom till smärta, en smärta som inte alltid känns i fötterna utan i stället kan upplevas i knäna, höfterna eller ryggen. De som har återkommande rygg, höft eller knäproblem bör undersöka sina fötter hos en kiropraktor, eftersom dessa inte sällan är grundorsaken till ovan nämnda problem.

Skor - vad ska jag välja?
Skorna har stor betydelse för att undvika skador. Det är viktigt när man köper skor att inte bara välja efter senaste modet utan även se till att det är bra skor. Vinterskor brukar vara bättre än sommarskor och träningsskor bättre än finskor. Rätt träningsskor är formade efter foten och har bra svikt med luftkuddar och tjocka sulor. Det kan vara bra att fråga om hjälp i affären när nya joggingskor ska inköpas, just därför att dessa delas upp i olika grupper beroende på hur skorna ska användas och hur foten belastas. Det finns även s.k. walkingskor i sportaffärerna vilka har inbyggda stötdämpare. Detta är bra om du går mycket på asfalt eller hårda golv.

Rätt skostorlek
När du väljer skor är det viktigt att se till att de har rätt storlek. Det är ett faktum att fotens storlek ofta ändras med åren. Det är inte sällan som en skostorlek ändras ett halvt eller ett helt nummer efter år av belastning på hårda golv, graviditet, ökad kroppsvikt eller joggning på asfalt.
Skorna ska vara tillräckligt breda så att foten inte kläms, men de får inte vara för breda så att foten glider fram och tillbaka i sidled. Skorna ska heller inte bli för nerslitna innan nya köps, eftersom de då tappar sin form och stödfunktion. När skor har använts ett tag, kan man tydligt se hur man belastar fötterna. Slits de ner jämnt eller mer på den ena foten? Slits de mer på insidan eller utsidan på hälen? Prata med din kiropraktor om du har sådana felbelastningar. Ju tidigare du tar hand om problemet, desto lättare är det att åtgärda.

Inlägg - behövs de?
Vissa medfödda felställningar i foten behöver inte rättas till med behandling hos en kiropraktor. Handlar det om lindrig förändring i båda fötterna, räcker det att köpa bra hålfotsinlägg i en sport- eller skoaffär. Har det blivit större förändringar och vanliga hålfotsinlägg inte räcker till, eller om felställningen inte gäller båda fötterna, då behöver du prova ut specialgjorda inlägg åt dina fötter.
Är du joggare kan din löparteknik testas på löpband och du får veta vilka skor som passar dina fötter bäst.

Kiropraktor först - inlägg sedan
Det är viktigt att en kiropraktor ser över kroppen innan du skaffar inlägg. Skaffa inte inlägg på grund av att benen är olika långa utan att låta din kiropraktor först rätta till snedställningar i rygg, höfter eller bäcken. Just snedställningar kan vara orsaken till olika långa ben, och då behövs inga inlägg. Börja därför alltid med ett besök hos din kiropraktor. Samma sak gäller innan man skaffar inlägg för smärtor i fötter, knän, höfter eller rygg. Börja alltid med att be din kiropraktor se över ryggen och fötterna innan inlägg skaffas. Resultatet av detta blir att du får rätt inlägg med en gång, och du får ett mycket friskare liv, vilket i sin tur påverkar hela ditt välmående i allt du gör.

Oddný Óskarsdóttir
Leg. kiropraktor
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button