Att hitta orsaken är lösningen till problemet

I de flesta fall är det inte svårt att fastställa var smärtor och stelhet i axlar, nacke, rygg, höfter, knän eller armar kommer från. Kombinationen av kiropraktorns undersökning och patientens egen berättelse ger oss oftast en bra bild av var och hur områden behöver justeras och ställas till rätta med behandling, samt vilka rekommendationer som behöver ges.

Men det är inte alltid så enkelt
En av orsakerna för att detta inte alltid är enkelt är att besvären inte kommer från området där det onda sitter. Samtidigt är det mycket viktigt att få reda på just det. Det är svårt att bota huvudvärk om man tror att värken kommer från huvudet och inte käkarna - då är det käkarna som ska behandlas och inte huvudet, eller bota värk i knäna som egentligen härstammar från fötterna - då är det fötterna som ska behandlas och inte knäna.

Det är inte ovanligt...
  • att låsningar eller spänningar i nacken uppfattas som stela axlar, huvudvärk eller värk/domningar i ena eller båda armarna.
  • att stel eller låst bröstrygg upplevs som värk eller tyngd i armarna, som stelhet och värk i svanken eller som nedsatt rörlighet i sido- och framåtböjning av nacken.
  • att snedhet i bäckenet och höfterna ökar risken för felbelastning av knän, lår och svank. Benen har då tillfälligt blivit olika långa. Detta i sin tur ökar risken för skador av ovan nämnda områdens leder, ledband och muskler med obalans i kroppen som följd.
  • att nedsatt rörlighet i ena sidan av nacken kan göra att nerver lätt kommer i kläm i nacke eller axlar med smärta eller domningar armen, huvudvärk eller yrsel som följd.
  • att låsningar och felställningar i handlederna kan ge spänningar i armar och axlar.
  • obehandlad stukning av ena foten som inte har läkt rätt med tiden kan ge vederbörande besvär i ena höften, i ryggen eller till och med i nacken.
  • att obalans mellan höger och vänster kroppshalva är orsakat av att ena benet är kortare än det andra, eller att muskler på ena sidan är kortare jämfört med den andra sidan. Samma sak gäller om kroppens bak- och framsida. Båda dessa åkommor ger ökad tendens till återkommande besvär. Det kan också hända att besvären inte reagerar så bra på kiropraktisk behandling som man har förväntat sig. Finner man orsaken kan rätt behandlig ges.

Lösning på problem
Terapeuten måste ibland vara som en detektiv, att försöka hitta orsaken till besvären, vilka i de flesta fall för en kiropraktor är enkla att hitta en bra lösning på. Det handlar om vilken behandling som passar bäst, vad som behöver göras och hur ofta, samt vilka förändringar patienten själv ibland behöver göra för att hjälpa till att lösa problemet och se till att det inte kommer tillbaka.
Ofta är lösningen enkel, men vissa problem går inte alltid att lösa. Då handlar det mer om att lindra besvären och hålla det hela i schack med kiropraktisk återbehandling, tips angående egna övningar hemma samt ergonomisk rådgivning. Kiropraktik handlar ofta om samarbete mellan kiropraktorn och hans/hennes patient.

Oddný Óskarsdóttir
Leg. kiropraktor