TriggerpunkterTriggerpunkter är en vanlig åkomma som ofta orsakar smärtor och stelhet i muskler. Detta är knutor som kan förekomma i vilken som helst av kroppens alla muskler, vissa muskler är vanligare än andra.


Orsaken till triggerpunkter kan vara snedbelastning som i sin tur är ett resultat av dålig hållning (nyhetsbrev augusti 2004) eller ensidigt arbete. Även akuta skador som fotledsstukning eller whiplashskada (nyhetsbrev februari 2003) kan orsaka triggerpunkter.
Detta är sådant som kan "trigga", dvs utlösa eller sätta igång smärta, vilket ofta blir bra efter manuell behandling av själva knutan hos kiropraktorn. Manuell behandling innebär att kiropraktorn behandlar med sina bara händer.

Vad är en triggerpunkt?
En triggerpunkt är en skada i en muskel orsakad av överansträngning i muskeln. Från denna punkt skickas signaler till det centrala nervsystemet, vilket i sin tur gör att vi upplever smärta någon annanstans. Exempel på detta är triggerpunkter i spända, stela axlar, vilka gör att det strålar upp i huvudet och ger orsak till det vi kallar spänningshuvudvärk. Dessa smärtområden har kartlagts och visar oss åt vilket håll triggerpunkter i olika områden strålar och i vilka områden man upplever smärtan.

Hur känns en triggerpunkt?
En triggerpunkt kan kännas med fingrarna som en knuta eller ett spänt band i muskeln. När man trycker på den upplever man smärta både lokalt och en bit därifrån. För att påvisa om en viss triggerpunkt är orsaken till ett speciellt besvär, trycker kiropraktorn på den och patienten känner igen den smärta eller svaghet man brukar uppleva i just det området. Ofta hittas triggerpunkter i axlar och nacke vilka ger huvudvärk, yrsel (Nyhetsbrev januari 2003), käkledssmärtor (Se Nyhetsbrev november 2004) eller ögonvärk. I armar och ben ger de utstrålningar som i benet kallas för falsk ischias (Se Nyhetsbrev mars 2003).

Hur påverkar triggerpunkter oss?
Ökad aktivitet i muskeln gör att delar av muskeln drar ihop sig och begränsar rörligheten i det aktuella området. Man känner smärta och stelhet i samband med olika aktiviteter. Ibland kan det vara helt utan smärta, men vi upplever det som stelhet eller nedsatt rörlighet. Sådana besvär ökar ofta vid kyla och drag.

Hur behandlas triggerpunkter?
Inom skolmedicinen behandlas triggerpunkter med smärtstillande mediciner och injektioner. Den mest drastiska metoden som används i dag är att låta operera bort knutorna, detta sker dock inte i Sverige. Inom kiropraktiken behandlas triggerpunkter med muskelpressur och uttänjning av muskeln. Som självhjälp kan man själv försöka tänja ut muskeln med hjälp av värme och stretching.
Prata med din kiropraktor om vad som kan vara orsaken till just din värk!

Oddný Óskarsdóttir
Leg. kiropraktor