HållningBra hållning = bra hälsa
Vikten av en bra hållning är något som de som är intresserade av att förbättra och bevara sin hälsa är mycket medvetna om. Genom att tänka på vårt sätt att hålla kroppen när vi går, sitter och står kan många rygg- och muskelbesvär undvikas. En bra kroppshållning ger dessutom en bra utstrålning.

Hur fungerar vi?
Samarbetet mellan rygg, skelett, ledband och muskler gör att vi kan stå upprätt, sitta, gå, springa och hoppa mm. Ryggen är sammansatt av tre delar; halsryggen, bröstryggen och ländryggen. Dessa tillsammans består av 24 kotor med mellanliggande diskar och en mängd leder som stöd. Ryggen består även av muskler, både stora och små samt ledband som fäster i ryggkotorna och skelettet. Musklerna håller upp kroppen och hjälper oss att genomföra större och mindre rörelser.
En stor del av nervsystemet kommer ut som nervtrådar från ryggraden. De kan jämföras med elledningar som löper från hjärnan via ryggmärgen ut till armarna, benen och buken. Dessa ledningar skickar signaler från hjärnan som sedan aktiverar musklerna och får dem att fungera när vi behöver det.

Genetiska skillnader
Vi är alla födda med olika form på våra ryggar och axlar. En del är rundare i ryggen medan andra är rakare. Detsamma gäller för svanken. En del har mycket svank, medan andra har nästan ingen. Det betyder att vi ärver mycket av vår kroppshållning från våra föräldrar. Det som sedan påverkar detta arv är vår livshållning; träning, kondition, arbete och psykisk tillstånd mm.

Sinnesstämning
En deprimerad person har en viss hållning medan en glad och utåtriktad person har en helt annan. Tankarna styr det vi uttrycker med kroppen. Känner vi oss självsäkra sträcker vi automatiskt på ryggen och höjer blicken. En hopsjunken eller böjd hållning ger inte bara ett nedstämt intryck, utan kan även vara skadligt för rygg och hälsa. Hållningen berättar mycket om oss och vår hälsa, både den fysiska och psykiska.
En del säger att vi till och med kan påverka vår sinnesstämning och vårt välbefinnande genom att medvetet ändra vår hållning. Det är svårt att vara deppig samtidigt som man är rak i ryggen. Det ena påverkar det andra.

Våra arbeten
Våra arbeten påverkar vår hållning. Det är svårt att bevara en bra hållning efter en lång dag framför datorn, i snabbköpskassan eller vid löpande bandet. Ensidiga, upprepade rörelser dag in och dag ut, år efter år, försämrar vår kroppshållning i längden. Ett sätt att motverka en sådan negativ tendens är via medveten kroppshållning, stretching och träning.

Träning
Varje muskel hjälper oss att upprätthålla en god hållning. Vi behöver därför träna hela kroppen med allsidig träning för att komma åt alla muskelgrupper och därigenom uppnå maximala resultat. Det kan vara gymträning, simning, yoga eller en kombination av olika träningsformer. Det ska vara lättsamt och roligt. Det är viktigt att man hittar en träningsform man tycker om och som känns givande för både kropp och själ.

Obalans i dina muskler?
Det är alltid viktigt med balans mellan kroppens bak- och framsida. Vi får starkare muskler på framsidan av kroppen vid arbeten med datorer, bilar eller städning hemma. I ett sådant ensidigt arbete blir musklerna på baksidan av kroppen svagare och orkar inte bära upp kroppen så som är önskvärt för en god hållning och en bra hälsa.
Musklerna runt axlarna påverkar också vår hållning. Korta bröstmuskler och svaga muskler mellan skulderbladen ger oss en böjd hållning och framåtlutande axlar, om vi inte gör något åt det genom träning och behandling. En sådan obalans bidrar till nack- eller bröstryggsproblem. även smärtor ut i armarna kan uppstå genom att de korta musklerna i bröstet klämmer åt nerverna.
För korta muskler på baksidan av låren och/eller svaga magmuskler ger en större svank som i sin tur bidrar till ökade ryggproblem. Idrottsfolk, dansare, simmare och andra som håller i gång och rör sig regelbundet får naturligt en avslappnad hållning och blir därmed bra förebilder för andra människor.

Vikten av att sträcka på sig
Vårt sätt att hålla kroppen påverkar vårt kroppsspråk, vilket är det första människor lägger märke till när de möter oss. Första intrycket säger mycket om vår allmänna hälsa och hur vi är som personer. Grunderna till en bra hållning läggs redan som barn och kräver att man fortsätter tänka på den och bevara den hela livet. Vem kommer inte ihåg tjatet från föräldrarna eller under gymnastiken i skolan då man fick höra orden "sträck på dig"? Man kan ofta se att unga människor som växer snabbt försöker göra sig kortare. De sjunker ihop och får en böjd hållning, något som kan vara svårt att ändra på senare i livet.

Vad kan kiropraktorn göra?
En kiropraktor kan påverka din kroppsställning genom behandling och ge dig personliga råd om hur du själv kan förbättra den och bibehålla den. Kiropraktorn letar efter störningar i ryggens leder, snedställning i höfter och bäcken, nedsjunkna fotvalv och framåtskjutna axlar. Man tittar också på om axlarna är jämna, om de har samma höjd och om benen är lika långa. Många av dessa avvikelser har orsaker som kan korrigeras på behandlingsbänken hos kiropraktorn.
En del behöver rättas till via övningar som är individuellt anpassade för just den kroppen. Ibland behöver olika långa ben behandlas med inlägg i båda skorna eller genom att bara ena skon höjs upp. Hålfotsinlägg rekommenderas när hålfötterna är nedsjunkna. Genom detta får man lindring i både rygg och knän, vilket i sin tur kan förbättra hela ens livssituation.

En dålig hållning på grund av ryggont
Patienter som kommer till oss i akuta lägen har inte alltid en bra hållning. De lutar åt ena eller andra hållet eller går framåtböjda och kan inte räta på sig. Deras benlängd kan skilja på upp till 5 cm innan vridning i höfter eller kotförskjutning i ryggen rättas till hos kiropraktorn.

En tanke
Vi på KiropraktorCentrum rekommenderar dig att investera i dig själv och din framtid. När du tänker på din hållning och aktivt arbetar på att stärka den, ökar du samtidigt din livskvalitet och din hälsa!

Oddný Óskarsdóttir
Leg. kiropraktor