I en studie genomförd vid Kansas Universitetssjukhus konstateras att låg nivå på vitamin D ökar risken för hjärtproblem och för tidig död. Över 10 000 personer har deltagit i studien som redovisar att brist på vitamin D fördubblat det årliga dödstalet. När D-vitamintillskott togs konstateras att risken minskade med 60 procent.

Rekommenderad dagsdos för vuxna anges i studien ligga inom intervallet 1000-2000 IE (internationella enheter) D-vitamin. Tillskottet bedöms enbart ha effekt om individen lider brist på vitamin D.

Enligt den oberoende tidskriften American Journal of Cardiology sägs resultatet av den amerikanska studien vara betydelsefullt eftersom upp till 70 % av amerikanerna anges ha låga nivåer av vitamin D. (Artikeln publicerad i nätversion av American Journal of Cardiology i november 2011.)

Vad som främst brukar benämnas som D-vitaminkälla är solljuset men medan vintern tar fäste och många längtar efter sommar, ljus och värme blir möjligheterna att hålla nivån på D-vitamin i kroppen uppe allt sämre. På våra breddgrader kan kroppen enbart ombilda solljus till D-vitamin under sommarhalvåret och det bara några få timmar runt lunchtid, möjligen under något längre tid kring midsommar. Resten av året står solen för lågt och UVB-strålarna filtreras bort i atmosfären.

Framförallt lider äldre och mörkhyade stor risk att få brist på D-vitamin. En mörkhyad person behöver 5-10 gånger längre tid i solen än en ljushyad för att kunna bilda samma mängd D-vitamin. En ljushyad person som exponerar sig för solljus över hela kroppen under 10-15 minuter (utan solskydd), bildar 10 000 IE D-vitamin, efter c:a 30 minuter i solen planar upptaget ut. För äldre blir förmågan att bilda D-vitamin sämre med åren, man räknar med att hos en gammal person är upptaget av D-vitamin enbart en fjärdedel jämfört med en ung person. Som äldre vistas man ofta mer inomhus och den övervägande vitaminkällan handlar då om födan. Bästa näringskällorna för D-vitamin genom mat är fet fisk (t ex ål, lax, makrill och sill), D-vitaminberikade livsmedel och margarinprodukter, ett vegetariskt mycket bra alternativ är kantareller (gärna trattkantareller).

Pensionerade läkaren och föreläsaren Nisse Simonsson gick i TV ut för ett tag sen och talade om sina nyvunna kunskaper om vitamin D, där han lärt sig att vitamin D egentligen är ett hormon och att svenska läkare i gemen inte känner till det. Han berättade också om hur han med hjälp av att avstå socker och ta ”jättetillskott” av vitamin D botat ett skov på den tarmsjukdom han lider av sen 40 år tillbaka (Ulcerös colit) på tre veckor istället för som tidigare flera månader med medicinsk behandling.

Svenska Livsmedelsverket har idag ett rekommenderat intag på 400 IE per dag för gravida och ammande samt för personer över 60 år. Europeiska kommissionen är något mindre sträng i sin bedömning med en fastställd övre gräns från 11 år och uppåt på 2000 IE för daglig dosering, vilket med marginal ses som riskfritt även vid dagligt intag under längre tid. Vid medicinskt övervakad behandling kan högre doser tillämpas.

Utöver vad den amerikanska studien påvisat om förhöjda risker för hjärtproblem och för tidig död finns också teorier om att brist på D-vitamin kan kopplas till en mängd sjukdomar, bland annat depression, diabetes och vissa cancerformer. För äldre talas om att urkalkning av skelettet med andra sjukdomar som följd kan vara kopplat till D-vitaminbrist. Rent generellt sägs i en debattartikel i Läkartidningen från april förra året att D-vitaminbrist hos vuxna ger värk, muskelsvaghet, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och irritabilitet.

Forskning bedrivs idag alltmer intensivt om hur D-vitamin påverkar vårt välmående och Livsmedelsverket planerar att under våren 2013 ta ställning till om den dagliga rekommendationen ska ändras. D-vitaminbrist kan enkelt kontrolleras genom provtagning i samband med läkarbesök.
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button