StretchingDe flesta av oss blir stelare med stigande ålder, och få förstår den verkliga innerbörden av en ovig kropp. Kroppens rörelseförmåga påverkar oss mycket mer än att inte kunna backa bilen ur garaget eller att det är jobbigt att böja sig ner och knyta skorna.

Stel nacke inverkar på nervflödet till andningsorganens muskler, och stelhet i bröstryggen belastar nervflödet till hjärtat. Resultatet blir en komprimerad bröstkorg och sämre blodtillförsel och syreupptag till kroppens olika organ, vilket i sin tur ger både sämre hållning och ett försvagat immunförsvar. Exemplen är många på hur stelhet försämrar vår hälsa. Även daglig stress skapar stelhet och minskad rörlighet.

Stretching, stretching och åter stretching
Stretching blev känt i Sverige först på 70-talet i form av ballistiska övningar, där man med snabba rörelser töjde på lederna i gymnastikliknande övningar. Inom vissa idrotter tog man till sig konceptet, medan man inom andra sporter ansåg det vara omanligt och inte tillräckligt macho. Idag är det annorlunda, det finns till exempel tennisspelare på elitnivå som spenderar mer tid åt stretching än spel på tennisbanan.

Det finns många olika former av stretching, åtminstone någon passar individuellt just dig. Yoga, tai chi och qi gong är exempel på österländska metoder som har förmågan att förbättra din hälsa genom stretching. Du kan även göra ditt eget lilla dagliga gymnastiksprogram som du allteftersom bygger på med fler stretchövningar. Du märker snart att du blir allt rörligare i dagliga livet.

You are as old as your spine is flexible
"You are as old as your spine is flexible" är ett ordspråk från Indien. Stel som en pinne, brukar man säga på svenska med hänvisning till ryggraden. Eller fritt översatt, din ålder är direkt relaterad till rörelseförmågan i din ryggrad. Bevarar vi rörligheten i kroppen mår du bättre, känner dig piggare, får en bättre hållning och folk i allmänhet upplever dig yngre. Med största sannolikhet förlänger du livet dessutom - och skapar större livskvalitet på vägen.

Kiropraktik ökar din rörelseförmåga
En av många positiva effekter av kiropraktisk behandling är ökad rörelseförmåga i ryggens leder. Kiropraktisk behandling av en stel rygg ger ofta omgående förbättring i rörlighet.

Missa inte din tid hos kiropraktorn om du vill bevara en aktiv livsstil och förhindra ett alltför tidigt åldrande och en onödigt dålig hälsa.

Läs även tidigare nyhetsbrev:
5 tips som ger bättre hållning

Ändra dina vanor och bromsa åldrandet
 
Patrich Wennergren
Leg. kiropraktor
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button