Sommaren 2002 har friidrotten varit i fokus på KiropraktorCentrum. Sexton aktiva friidrottare i Västsverige har under sommaren varit på regelbunden behandling på kliniken på Kungsgatan 12, Göteborg. Tidigare skador har aktivt behandlats, och skador som uppstått har eliminerats.

Omvårdnaden av aktiva idrottsmän och -kvinnor ligger oss varmt om hjärtat på Kiropraktor Centrum. Det alltmer extrema idrottsutövandet har satt krav på den fysiska, mentala och biokemiska prestationsförmågan hos utövarna. Och vem är bättre utbildad än legitimerade kiropraktorer att ta hand om dem?

Den fysiska kroppen utsätts för skador i muskler, leder, ledband och ledkapslar. En grundlig undersökning av de skadade eller överbelastade strukturerna är ett måste. När de utsatta strukturerna väl har lokaliserats, krävs en effektiv behandlingsmetod. Förutom benbrott, fulländad muskelbristning och ledbandsruptur finns det utmärkta behandlingsmetoder för så gott som alla idrottsskador.

Det behövs en realistisk behandlingsplan som går ut på att behandla och rehabilitera patienten. Idrottsutövaren kan därmed successivt återgå till sina tidigare träningspass för att sedan snabbt och smärtfritt komma tillbaka till själva tävlandet.

Den mentala biten i avsikt att öka prestationsförmågan är i Sverige ännu relativt outforskad. Vikten av mental styrka kan inte nog poängteras. Begreppet prestationsblockeringar har vidareutvecklats av Amerikanska kiropraktorer som specialiserats sig på att behandla idrottsmän.

Det är vanligt att idrottsutövaren tror både på ökade prestationer och medalj, men undermedvetet finns där en tvekan. Den mentalt tränade idrottsmannen och idrottskvinnan däremot tror på sig själv även på en undermedveten nivå. På KiropraktorCentrum arbetar vi med hela människan. Vi är väl utbildade att hitta omedvetna blockeringar och ge effektiva förslag på enkla snabba lösningar individuellt anpassade för vars och ens egna behov.

Biokemiskt måste även kroppen fungera om resultaten skall framkallas. Att dricka Coca Cola mellan semifinal och final är givetvis en katastrof. Detta inser de flesta när alla fakta läggs fram och analyseras, men inte alltid för unga utövare av idrott som ofta blivit hjärntvättade av olympiadens sponsorer; Coca Cola och andra kommersiella bolag med sin vilseledande marknadsföring. Konsekvenserna är ofta förödande.

Tillsammans med ledarnas och tränarnas förståelse för kosten och nödvändiga kosttillskott kan din kiropraktor ofta medverka till att idrottsmän inte bara är vältränade utan också sundare, friskare och vitalare. "Vi är vad vi äter". Det krävs kunskap om detta, och med denna kunskap i botten talar de nya idrottsresultaten sitt tydliga språk.

Patrich Wennergren
Leg. kiropraktor