Smärta är kroppens sätt att tala om för oss att något är fel. Därför söker kiropraktorn orsaken till problemet och försöker förbättra eller återställa funktionen för att på detta sätt komma åt det onda och även undvika att det kommer tillbaka.


Kiropraktorn ser på besvär i rygg, nacke, armar och ben utifrån den funktion som dessa kroppsdelar har. Inom skolmedicinen behandlas sådana problem med symptomlindring, dvs. smärtlindrande eller inflammationsdämpande mediciner.
Nedan följer en kort sammanfattning av de vanligaste grupperna av medicin och varför dessa som symptomlindring inte hjälper kroppen optimalt utan endast tillfälligt.

 1. Smärtstillande mediciner
  Paracetamol som smärtlindring dämpar tillfällig smärta och feber som vid muskelvärk och ledvärk och finns att köpa receptfritt som Alvedon, Panodil eller Curadon. Det finns också receptbelagda mediciner där paracetamol ingår som Citodon, Distalgesic och Panocod.
 2. Inflammationsdämpande och smärtstillande mediciner
  Dessa mediciner kallas för cox-hämmare och är för att dämpa tillfällig värk samt inflammation. De kan köpas receptfritt på apoteket som Aspirin, Magnecyl, Ipren och Treo. Andra cox-hämmare som Voltaren, Diklofenak, Ipren och Orudis är receptbelagda och används vid mer långvarig smärta och inflammation.
  Alla inflammationshämmande värktabletter ger risk för biverkningar från magen som illamående eller diarré och även ökat risk för magsår. Detta för att de har tendens till att reta mag- och tarmslemhinnan. Det finns även risk för förtunning av blodet vilket kan ge en ökad benägenhet för blödning.
 3. Kortisoninjektioner
  Många av de patienter som kommer till kiropraktorn har antingen fått kortison injicerat i leder, muskler och/eller nerver eller blivit erbjudna detta som ett sätt att lindra smärtan och värken som uppkommer p.g.a. inflammation i det aktuella området. En lokal kortisonspruta kan minska ansamlingen av inflammatoriska substanser till området, men kortison har också en dämpande effekt på kroppens immunförsvar, vilket gör oss mer mottagliga för infektioner och andra sjukdomar.
  Biverkningarna av en sådan här injektion syns inte på utsidan. Det räcker med 3 injektioner i samma led för att cirkulation och näringstillförsel in i ledkapseln försämras så mycket att kroppen har svårt att reparera orsaken till skadan/inflammationen. Som en följd av ovan nämnda behandling tillåts besvären att bli kroniska.

Du har ett val
Fler och fler människor väljer medvetet bort eventuella biverkningar genom att avstå från att ta mediciner. I stället söker man hjälp på annat håll så som kiropraktisk behandling. Kiropraktorn är inte bara till hjälp vid akuta led- och muskelåkommor. Kiropraktik kan även göra stor nytta när det gäller att förebygga slitage på muskler, leder och skelett.
Vi rekommenderar att man försöker göra besöken till en regelbundenhet en gång i månaden eller bara ett besök om året. Har man en gång haft t.ex. ett svårt ryggskott, vet man att det är svårt att klara sig utan en fungerande rygg och därmed också ett fungerande nervsystem som direkt påverkas vid sådana problem. Ryggen går än så länge inte att byta ut som man kan med höft- och knäleder.
Många har problem med att äta mediciner av olika slag p.g.a. de olika biverkningarna. Då är kiropraktorn ett mycket bra alternativ där vi med hjälp av bl.a. symptomen som patienten presenterar och en efterföljande undersökning försöker ställa en diagnos som vi kan jobba utifrån för att ge den mest optimala behandlingen.

Ulrika Bergman
Leg. kiropraktor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button