BehandlingDe flesta som söker oss på KiropraktorCentrum för första gången klagar över någon form av smärta ,
som t. ex:  1. Akut nackspärr eller ryggskott.
  2. Besvär sedan några veckor eller månader tillbaka som inte har läkt eller försvunnit med tiden.
  3. Kroniska besvär där man har sökt för sina problem hos läkare, tränat hos en sjukgymnast eller blivit behandlad hos olika terapeuter men inte blivit bra.

Vi behandlar inte smärta
Som kiropraktorer ser vi på besvär i rygg, nacke, armar och ben utifrån den funktion som dessa kroppsdelar har. Inom skolmedicinen behandlas rygg- och nackproblem med smärtlindrande eller inflammationsdämpande mediciner.
Inom kiropraktiken söker man orsaken till problemet och försöker förbättra eller återställa funktionen och på så sätt komma åt det onda. Smärta är ju kroppens sätt att tala om för oss att något är fel.

Första besöket
Vi börjar med att undersöka och lokalisera besvären efter en noggrann s.k. anamnes, där patienten intervjuas och kiropraktorn får en bild av problemets uppkomst och utveckling, var besvären sitter, när och hur de började, tidigare besvär, sjukdomar o.s.v.

Behandlingen
En behandling påbörjas redan vid första besöket. Den går ut på att förbättra och återställa funktion i leder och muskler.

Hur lång tid tar varje besök?
Första besöket tar ungefär 30 minuter. Varje besök efter det tar ca 10-15 minuter.

Vem behöver gå till en kiropraktor?
  1. De som aldrig tidigare har klagat över smärtor i rygg och nacke och som plötsligt drabbas av ryggskott. De söker en kiropraktor och kan klara sig på två eller tre behandlingar och kommer inte tillbaka förrän kanske 5 år senare med ett nytt ryggskott.
  2. De som har förslitningar i ryggen där kotorna har närmat sig varandra p.g.a. att diskarna mellan dem har blivit lägre. Detta innebär att ryggen tenderar att stelna till och till slut låser sig. När kotorna låser sig drabbas vi av ryggskott eller nackspärr.
  3. De som vill bibehålla sin rörlighet eller förebygga stelhet som uppstått på grund av gamla skador i rygg, nacke, leder eller muskler
  4. De som på grund av sina yrken belastar ryggen och/eller nacken på ett sätt som innebär att de emellanåt behöver en "renovering" hos kiropraktorn. Muskler blir spända och leder blir stela. Till denna grupp hör de som sitter mycket vid datorn eller har ett kontorsarbete. även yrkeschaufförer är en utsatt grupp.
  5. De som lätt överbelastar sin rygg, nacke eller axlar vid ensidiga, upprepade rörelser dag in och dag ut, där arbetet kräver lyft eller vridningar. De som har tunga arbeten inom vård och omsorg är en utsatt grupp.
Varje nackspärr eller ryggskott sliter hårt på våra muskler, ledband och leder. Din kiropraktor hjälper dig att förebygga sådant onödigt slitage på kroppen och hålla sådan smärta borta.

Behöver jag komma tillbaka?
Besvär behöver behandlas olika ofta beroende på hur länge man har haft dem, hur komplicerade de är och på skadans natur. En nackspärr behandlas ofta på två besök, medan ryggbesvär sedan 10 år tillbaka behöver behandlas 10-12 gånger för att få ett mer bestående resultat.

Friskvård
Många av dem som regelbundet söker oss på KiropraktorCentrum kommer till oss innan de blir stela eller får ont. Deras syfte är att undvika akuta besvär och öka sin livskvalitet genom att hålla rygg, nacke, axlar och övriga kroppen i så bra funktion som möjligt. Detta kallas förebyggande vård dvs. friskvård.

Förebyggande vård ger kroppen chansen att bevara styrka och balans, något alla vill ha men inte alltid tänker på, inte ger sig tid till eller inte vet hur man åstadkommer. Förebyggande vård ges en gång per vecka, en gång per månad eller en gång i kvartalet beroende på skadans karaktär och patientens livsstil mm. En elitidrottare som tränar varje dag kan behöva förebyggande vård en gång i veckan, en hantverkare kan behöva gå en gång i månaden, medan en tredje person som inte sliter så hårt på sin kropp behöver gå mer sällan i förebyggande syfte.

Prata med din kiropraktor så får du de personliga råd du behöver för just dig och din unika situation.

Oddný Óskarsdóttir
Leg. kiropraktor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button