När man har haft ont i en led och dess omkringliggande muskler en längre tid, kan det hända att värken tar över. För att undvika att bli fången i en kropp med smärta finns det en del att tänka på:

Aktivera leden
Gör vad du kan för att aktivera den aktuella kroppsdelen utan att överanstränga den. Detta får du genom daglig aktivitet, stretching och träning. Var uppmärksam på att inte överanstränga leden så att du därmed får mer värk. Lagom aktivitet varvat med nödvändig vila är ofta det bästa.

Värme eller kyla?
Kyla: Kyla är bra vid akuta besvär. Om leden är varm, svullen och eventuellt röd är detta ett tecken på att den är inflammerad. Detta förvärras av värme. Låt dig inte luras av det välbehag du upplever i början när du lägger något varmt på en akut skadad kroppsdel. En svullen led blir alltid värre av värme, även om det förstås är viktigt att resten av kroppen är varm. En generell regel är att de tre första dagarna efter en skada bör man isbehandla hellre än värmebehandla den skadade delen.
Värme: Har man haft ont en längre tid brukar smärtan lindras av värme och förvärras av kyla. Detta är en gyllene regel. Undvik att bli nedkyld över den onda leden. Värmebehandla genom att lägga på en värmedyna, en varm handduk (värm i hett vatten och vrid sedan ur vattnet), en varm dusch eller ett varmt bad. Varma kläder är förstås viktigt att ha på sig, speciellt om du sätter dig i en kall bil.

Kontakta en legitimerad kiropraktor
En legitimerad kiropraktor kan nästan alltid hjälpa dig med smärta i en kroppsdel som uppstått från muskler eller en led. Berätta för din kiropraktor hur smärtan uppstått, hur länge du haft ont och hur det känns för tillfället. Det är också viktigt för den kiropraktor du träffar att veta vilka rörelser du kan och inte kan göra på grund av smärta eller stelhet. Ju bättre du kan beskriva dina besvär, desto lättare är det för din kiropraktor att förstå vad som är fel och behandla problemet på rätt sätt.
Låt det inte gå för lång tid innan du kontaktar en legitimerad kiropraktor när du har ont. Ju fortare du får problemet åtgärdat desto fortare blir du av med det.

Patrich Wennergren
Leg. kiropraktor