Många går till kiropraktorn när de får nackspärr eller ryggskott. Andra går till kiropraktorn när de har stukat foten eller skadat en armbåge. Ännu andra går regelbundet till sin kiropraktor vare sig de har ont eller inte, för att förebygga gamla skador eller andra problem.

När ska man egentligen gå till en kiropraktor?
Kiropraktik är en effektiv behandlingsmetod. Detta oavsett om skadan har uppstått i halsrygg, bröstrygg eller ländrygg. Kiropraktisk vård fungerar alldeles utmärkt på alla dessa typer av skador. Kroniska ryggproblem däremot kan vara lämpligt att kombinera med träning, sjukgymnastik eller massage. Din kiropraktor ger dig personliga rekommendationer vad gäller allt detta.

Att träna bort ett ryggskott är helt olämpligt. Att enbart vila bort ett ryggskott är heller inte att rekommendera. Däremot kan vila och korta promenader i kombination med kiropraktisk vård vara en utmärkt rehabiliteringsform för akuta ryggproblem. Detta kan ofta minska rehabiliteringstiden drastiskt. Den traditionella vården som rekommenderar ända upp till 6-8 veckors vila, kan genom kiropraktik minskas ner till 10 -14 dagar inklusive rehabilitering.
Inom företagshälsovården och vårdcentralerna har man börjat inse nyttan av att så snabbt som möjligt hänvisa ryggpatienter till legitimerade kiropraktorer, med resultat av ett mycket snabbare återgående till arbetet.

Förebyggande kiropraktisk vård
Vad många inte vet om kiropraktik är att det fungerar mycket bra som förebyggande vård. Ett ryggskott varje eller vartannat år sliter hårt på ryggens diskar, muskler och ligament. Det har också visat sig att ju fler ryggskott man har haft, desto oftare kommer de tillbaka. Förebyggande kiropraktisk vård kan förhindra ryggskott och nackspärr och är därmed mer skonsamt för ryggen än akut kiropraktisk vård. Det är givetvis bättre att behandla ryggen sex gånger jämnt fördelat över året än att behöva komma in sex gånger för ett akut ryggskott en gång om året.
Förebyggande kiropraktisk behandling ger kroppen chansen att programmera om snedställningar och ger därmed en mer hållbar effekt än akutvård. Fler och fler ryggpatienter väljer därför den förebyggande formen av kiropraktik.

Extremiteter
Extremiteter är ingen religiös terroristgrupp. Nej, det handlar om våra fotleder, knäleder, höftleder, axelleder, armbågar och handleder. Viktiga saker med andra ord. Förutom att vara specialister på ryggar är kiropraktorer också utbildade att behandla extremiteter, t ex tennisarm, musarm, frusen skuldra, muskelinflammation, fotledsstukning eller hälsporre. Många av dessa och liknande problem kan behandlas framgångsrikt av en legitimerad kiropraktor.
Alla människans muskler och leder är viktiga för kroppen som helhet. Hela människan kommer totalt ur balans när en enda sådan kroppsdel sviktar och vägrar fungera.
Prata med din kiropraktor om du har återkommande problem av ovan nämnda slag, så får du veta vad som är bäst för just dig. Vi är till för att hjälpa dig att slippa hamna i akuta situationer när ditt familje- eller arbetsliv kräver att du ska vara aktiv och frisk.

Patrich Wennergren
Leg. kiropraktor