I kvällstidningen Expressen 2003-07-21 föreslår professor i psykologi Steven Linton vid Örebros Universitetssjukhus att man ska ha roligt när man får ont i ryggen, eftersom detta inte gör mer ont än att vila.
Det må vara hänt att det roliga ibland inte gör mer ont än att vila. Frågan är snarare vad man kan göra för att åtgärda sin ryggåkomma och därmed minska eller eliminera värken. Vila och ha roligt är inte alltid bästa lösningen till ett redan utlöst ryggproblem.
Professor Steven Linton är handledare för ett projekt i kognitiv beteendeterapi (KBT) mot ryggont. Enkelt förklarat är KBT en terapi som handlar om att när man ändrar sin tanke kring de problem man har, så ändrar sig även omständigheterna. Detta har applicerats i många sammanhang inom psykvården idag, men nu även mot ryggont. Principen är att fortsätta leva livet som vanligt med dina ryggbesvär.
Att leva livet som vanligt och låtsas som om det onda inte finns är intressant men i längden en teori som inte alltid stämmer med verkligheten. Människor med nedsatt livskvalitet på grund av smärtor i rörelseapparaten; stelhet från spänningar i muskler, låsningar i ryggens leder eller olika snedställningar i höfter eller axlar, bör först och främst få hjälp med att mekaniskt åtgärda dessa problem.

En övertro på träning
I artikeln föreslås det att man kan få bättre rygg på 15 minuter. Träna ryggen är nästan alltid det bästa för att förebygga ryggbesvär, säger sjukgymnasten Ola Benjaminsson på Rehabtjänst i samma artikel.
Vi vet alla att starka fungerande muskler och en bra kondition hör till hälsa och livskvalitet. Vi mår som bäst när vi håller igång och rör oss lagom mycket, kommer ut i friska luften, har en kroppsvikt vi trivs med, arbetar på en ergonomiskt riktig arbetsplats där vi kan både sitta och stå utan att få arbetsskador, och där vi inte håller på med ett alltför ensidigt arbete.
Men smärta är kroppens sätt att signalera att någonting är fel. Allt pekar på att smärta är en varningssignal som ska tas på allvar.
De sista årens överfokusering på träning och att den ska kunna lösa alla rygg- och nackbesvär slutar inte förvåna oss kiropraktorer. Teorin är att oavsett om besvären börjar efter en bilolycka, snedbelastning vid ett tungt lyft eller helt enkelt för mycket sittande vid datorn på jobbet; i alla dessa fall ska skadan tränas bort, enligt sådana förenklade metoder.
Vår erfarenhet på KiropraktorCentrum är att ett redan utlöst ryggbesvär ofta blir värre genom träning. Däremot fungerar träning som en av många förebyggande åtgärder mot framtida ryggbesvär.

Funktion först - sedan träning
Innehållet i denna artikel förvånade oss på KiropraktorCentrum. Självklart är det inte så enkelt. Funktion först. Sedan träning. Detta är mångårig erfarenhet från kiropraktorer världen över. Generellt sett är kiropraktorns bästa träningstips att röra på sig lätt i vardagen, men inte överdriva detta så länge det onda finns kvar. Men varje skada och varje människa är unik och ska behandlas efter sin egen unika struktur och funktionsförmåga.
När man har återställt ryggens och kotpelarens funktion genom kiropraktik, kan träning påbörjas i kombination med sjukgymnastik. Detta är vår erfarenhet på KiropraktorCentrum som samarbetar med flera välutbildade sjukgymnaster.

Oddný Óskarsdóttir och Patrich Wennergren
Leg. Kirop