inlinesHur gammal är din hållning? Är den 90, 80, 70 eller motsvarar den din biologiska ålder? Ryggradens kurvor och rörlighet har mycket att berätta.
Ökad ålder och dålig hållning går ofta hand i hand. Men måste vi åldras med sämre hållning? En ung ryggrad kan bibehållas livet ut.
Det finns en rad åtgärder man kan göra själv för att undvika hållningsrelaterat åldrande. Ändra dina vanor och bromsa åldrandet! Det är inte krångligare än så.
Här är KiropraktorCentrums tips för en bättre hållning:

 

  • Sträck på dig! Vem kommer inte ihåg tjatet från föräldrar eller under gymnastiken i skolan då man fick höra dessa ord. Men ett sätt att motverka dålig kroppshållning är faktiskt att medvetet sträcka på sig.
  • Stretching eller yoga. Korta muskler är en vanlig orsak till dålig hållning. Det är viktigt med balans mellan kroppens bak- och framsida. Korta bröstmuskler och strama muskler på baksidan av låren är de vanligaste orsakerna när det gäller dålig hållning. Yoga är en utmärkt träningsform för att bearbeta korta muskler men även daglig stretching kan få människor i alla åldrar att gå med spänstig gång och se unga ut i kroppen.
  • Allmän träning. Det är många muskler som hjälper oss att upprätthålla en god hållning. Vi behöver därför träna hela kroppen med en allsidig träning för att komma åt alla muskelgrupper och därigenom uppnå maximala resultat. Det kan vara gymträning, simning, yoga eller en kombination av olika träningsformer. Träning ska vara lättsamt och roligt. Det är viktigt att man hittar en träningsform man tycker om och som känns rätt för både kropp och själ - kanske sätta ihop ett eget dagligt litet gymnastikprogram som håller dig mjuk och smidig upp i hög ålder.
  • Sitt och stå rätt! Ställ in datorn snett nedanför ögonhöjd. Sitt rakt upp och svanka ryggen, gärna med svankstöd. Se till att stolsitsen är mjuk och inte skaver in i lårens undersidor. Undvik att sitta för länge. Om du måste stå länge, försök att hitta något att ställa upp ena foten på. Variera sedan höger och vänster fot.
  • Tänk positivt! En person som är negativ har en viss hållning medan en glad och utåtriktad person har en helt annan. Tankarna styr det vi uttrycker med kroppen. Känner vi oss självsäkra sträcker vi automatiskt på ryggen och höjer blicken. En hopsjunken eller böjd hållning ger inte bara ett nedstämt intryck, det kan även vara skadligt för rygg och hälsa och påskynda den stelhet vi vill undvika under tiden som vi alla blir allt äldre.

Besök en legitimerad kiropraktor om du upptäcker att du har snedställningar som påverkar din hälsa!

Patrich Wennergren
Leg. kiropraktor