Måste vi utveckla osteoporos eller går det att undvika? Det finns en rad åtgärder man kan göra själv för att undvika att drabbas av benskörhet. Ändra dina vanor och bromsa nedbrytningen! Här är kiropraktor Patrich Wennergrens tips om hur du får starkare ben.

Patrich Wennergren
Expressen Logo
Artikeln även publicerad i
Expressens helgbilaga "hallå"
Söndagen den 14 augusti 2005
  • Motionera regelbundet Det bästa sättet att undvika att benskörhet dyker upp senare i livet är regelbunden motion med någon aktivitet som är belastande på skelettet. Aerobics, gympa och löpning är exempel på aktiviteter som gynnar starka ben, men regelbundna promenader är också lämpligt.
  • Ät en välbalanserad kost innehållande kalcium, magnesium och vitamin D. Kalcium finns inte bara i mjölk och ost. De flesta grönsaker, nötter och frön innehåller rikligt med både kalcium och magnesium.
  • Vistas utomhus mitt på dagen så ofta du kan. Förutom frisk luft får du också det viktiga solljuset. Huden har en förmåga att bilda vitamin D från solljus.
  • Undvik rökning som påverkar skelettet negativt. Rökare är ofta mindre fysiskt aktiva och har ofta dåliga kostvanor. De flesta rökare är kvinnor som redan är en utsatt grupp för att utveckla
    osteoporos. Tänk på att också undvika passiv rökning.
  • Undvik höga doser koffein  Kaffe, vanligt te och de flesta läskedrycker innehåller koffein. Koffein har en negativ inverkan på kalcium- och magnesiumnivån i blodet. Det finns många goda örtteer som kan ersätta kaffesuget.
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button