inlines Syftet med kroppsövningar, stretching, träning och kiropraktorbehandlingar är att öka kroppens rörlighet och samtidigt hålla den fri från fysiska hinder som värk, stelhet, kraftlöshet och sjukdomar. Kiropraktik syftar primärt på att specifikt justera muskler, leder, ryggrad och nervsystem.


När man undersöks av en legitimerad kiropraktor kan olika svagheter i kroppen komma upp till ytan och man får en signal om vad som behöver tas om hand. Eventuella svagheter i kroppen behandlas och du blir både rörligare och starkare efter dina mer eller mindre regelbundna träningspass.
Många läkare, ortopeder och sjukgymnaster har en tuff attityd gentemot smärta och de anser att den bör tränas bort. Baserat på KiropraktorCentrums erfarenhet av att arbeta med ryggar, leder och muskler, och på den kunskap vi förvärvat genom vår utbildning, föredrar vi en mjukare attityd.
Skador och smärtor ger oss ett unikt tillfälle att förbättra vår kroppskännedom. Vi får insikt i våra egna begränsningar och hur vi kan arbeta med att varsamt tänja dess gränser men även att tillfälligt stoppa träningen när det behövs.

På den säkra sidan
För att vara på den säkra sidan är det tryggast att följa vissa säkerhetsråd:

  • Värme och varma muskler förhindrar ofta att skador uppstår. Muskler dras samman i kyla och risken för skador ökar väsentligt om man inte har värmt upp ordentligt.
  • Om du däremot sträcker en muskel eller ett ledband under träning ska du omedelbart kyla ner stället med is. Då är det alltid kyla som gäller.
  • Forcera inte träning, stretching eller en övning. Fortsätt bara så långt din egen kropp tillåter.
  • Det är viktigt att fortsätta andas lugnt när man utövar stretching eller en övning.
  • Träna inte när du har feber, en infektion eller känner dig allmänt utmattad och svag.
  • Se till att utöva den träningsform som du tycker är roligast. Skador uppstår oftast när kroppen och sinnet inte är i balans med varandra.
  • Uppvärmning är till för att syresätta muskler, stabilisera sinnet och förbereda kroppen för träning.
  • Uppvärmning och nervarvning är lika viktigt som träningen. Detta kan t. ex innebära att gå en sträcka före och efter ett hårt träningspass.
  • Eventuell smärta som uppkommer under träning bör vara tillfällig. Upphör genast med en övning om den orsakar en starkare smärta.
  • Lär dig skillnad mellan att du har vanlig träningsvärk och smärta som berättar att något är fel. Om en smärta ständigt återkommer beror detta sannolikt på att något är fel och att det behöver återställas av din kiropraktor.

Vi på KiropraktorCentrum önskar dig en riktigt välmående vinter.

Patrich Wennergren
Leg. kiropraktor