Att träna regelbundet är för de flesta svårast under november månad då kvällarna är mörka och förkylningstider har börjat. Många köper dyra gymkort som används allt mindre under vinterhalvåret. Andra väljer att göra ett uppehåll i träningen under de mörkaste månaderna, för att sedan börja träna igen i februari eller mars när ljuset är på väg tillbaka.
Det finns mycket att säga om träning, och vi på KiropraktorCentrum har som många vet mycket synpunkter om just din träningsform. Här följer tio enkla men viktiga råd:
  1. Kom ihåg att en stor del av effekten av din träning är ökat syreupptag. Träna därför gärna utomhus även på vintern.
  2. Försök vara utomhus en stund varje dag mitt på dagen. Dagsljuset är viktigt även när det är mulet.
  3. ägna lika mycket tid åt uppvärmning och nedvarvning som åt själva träningspasset.
  4. Stretcha gärna 10-15 minuter om dagen de dagar du inte tränar.
  5. Vad gäller skaderisk är träning med maskiner säkrare än fria vikter.
  6. Det finns en mycket större chans att du blir regelbunden i din träning om du väljer en träningsform som du tycker är rolig.
  7. Du kan träna lätt när du är förkyld, men undvik träning när du har feber.
  8. Om du inte har tränat på flera månader eller år, öka träningen successivt, även om första träningspassen går bra. Det tar tid för muskler, leder och ledband att vänja sig vid en ökad belastning.
  9. Drick vatten och inget annat än vatten under ett träningspass. Energidrycker med bl.a. koffein stressar kroppen och gör det svårare för återhämtning efter träning.
  10. Promenader, cykling och simning är de bästa motionsformer om man har ont i ryggen men ända vill träna.
Träning är alltid individuell och bör anpassas till varje individs bakgrund och förutsättningar. Har du frågor angående hur din träning bör se ut för din speciella åkomma, kan du kontakta din legitimerade kiropraktor för vidare råd. Vi tar gärna emot dina frågor på KiropraktorCentrum.

Patrich Wennergren
Leg. kiropraktor